Nordområdekunst på historisk grunn


Foto: Ørjan Bertelsen

Dette her er rett og slett verdens minste galleri, plassert plassert på Ysteby i Kåfjord. Prosjektet inngår i Kåfjordkunstner Odd Marakatt Sivertsens totale kunstprosjekt som tematiserer billedkunst og litteratur fra Nordområdene og har fått navnet«Kuben». Åpningen av dette galleriet er en del av kunstprogrammet til Riddu i år.

«Kuben» står på en viktig sjøsamisk arena; stranden, fjæra, matfatet. Publikum møter her sjøsamisk og kvensk kultur, identitet, næring og historie. I tillegg står galleriet på en annen historisk grunn, her hvor tyskeren satte grensen ved brenning av Finnmark og Nord-Troms. Lyngen og Kåfjord var og grensen for NATOS atomstrategi, krigsstrategi under den kalde krigen – Lyngenlinja. En historisk markert grense i norsk sammenheng, men som er lite omtalt, nærmest skjult. «Kuben» står altså på en Krigsstrand, og gir assosiasjoner til en annen krig. Urfolkskamp for anerkjennelse som Kåfjord også er kjent for….

Kåfjordkunstner Odd Marakatt Sivertsen sier selv om galleriet:

”- Kuben, liten, sterk. Som urfolkene, urfolkskulturen. Det er ett rom, verdens minste galleri, katedral, kunstmuseum. Møte mellom ett kunstverk/ ett menneske på Livsstranda”

Dette her er et av mine favorittposter på årets festivalprogram. Åpninga blir på onsdag 21.juli kl 12.00
Vi sees der!

Legg igjen en kommentar